The Hope Barometer is een inzichtgevend meetinstrument. Dit instrument is ontwikkeld met als doel om hoop op een begrijpbare manier vast te kunnen stellen. Dat kan op zowel landelijk of regionaal niveau als in organisaties.

Wil je weten hoe het ervoor staat op het vlak van hoop voor jou persoonlijk, in jouw organisatie of met betrekking tot jullie activiteiten? Dan is inzet van The Hope Barometer een relatief eenvoudige manier om inzicht te krijgen in hoop. Hierbij wordt The Hope Barometer altijd aangepast aan de context waarin de meting plaatsvindt.

Met de korte zelftest kun je een impressie krijgen van The Hope Barometer. Dit betreft een sterk vereenvoudigde en verkorte test.

Doe een korte zelftest

Meting

The Hope Barometer bestaat uit diverse self-report schalen om de zeven dimensies van hoop te kunnen meten. Dit zijn:

  • Cognitieve hoop
  • Emotionele hoop
  • Deugdzame hoop
  • Sociale hoop
  • Economische verwachtingen
  • Institutionele hoop
  • Spirituele hoop

We meten deze dimensies op basis van bestaande schalen en zelf ontwikkelde, nieuwe schalen.

Inzet in jouw organisatie

Elk jaar zetten wij The Hope Barometer bij diverse organisaties en bewegingen. Deze metingen geven inzicht in hoop en ook waar men op in kon zetten om de hoop te laten toenemen. Wil je ook The Hope Barometer inzetten voor jouw organisatie? Neem contact op of lees meer over samenwerking.

Contact Samenwerking

Rapporten

Sinds 2016 voeren we met The Hope Barometer een landelijke meting uit in Nederland. Bij de laatste meting in 2021 zagen we met een gemiddelde score van 6,3 een stabiele uitkomst door de jaren heen. Opvallend is dat er nu positievere verwachtingen zijn, maar juist minder vertrouwen dan voor de aanvang van de pandemie.