The Hope Project

Welke rol speelt hoop in organisaties, communities en op individueel niveau? Dat is precies waar wij ons op richten: we doen academisch onderzoek naar hoop en we vertalen dit door naar concrete handvatten in valoriseren voor de praktijk. Hoop is een onmisbare factor als het gaat om het bereiken van meer transformatie, inclusiviteit, innovatie en wendbaarheid in een snel veranderende wereld.

Onze missie

The Hope Project is een wetenschappelijk project dat zich richt op het vergroten van inzicht in hoop door het onder andere te meten, alsook in het positief beïnvloeden van hoop.

Onze missie is om een significante toename van hoop in West-Europa en Noord-Amerika te bereiken. Daarbij zien we hoop niet als een doel op zich, maar als een cruciale motivator voor het bereiken van bijvoorbeeld inclusiviteit en wendbaarheid. We werken aan onze missie door inzicht te geven in het concept hoop, hoopmetingen uit te voeren op landelijk, lokaal en organisatieniveau en het aanreiken van interventies om hoop te doen toenemen.

Wat is hoop?

Wij definiëren hoop als een verlangen naar een bereikbaar, maar altijd onzeker doel. Hoop is daarmee een belangrijke motivatie voor verandering en innovatie. Het helpt en zet organisaties en individuen aan om te floreren in een snel veranderende wereld. Wij onderscheiden zeven verschillende dimensies als cruciale aspecten van hoop.

Hoop is geen eenduidig noch een eenvoudig concept. Je hebt hoop in maten, van klein (‘ik hoop dat ik mijn trein haal’) tot groot (‘een betere wereld voor iedereen’). Hoop kan passief zijn (zoals hopen op zonnig weer, morgen), of actief (de hoop dat het je lukt de weg naar het stadscentrum te vinden).

Hoop wordt al snel geassocieerd met geluk. Hoewel hier zeker een verband ligt zijn er duidelijke verschillen. Waar het bij geluk veelmeer gaat om een staat van voldoening zet de emotie hoop juist aan tot actie. Hoop is zo een drijfveer tot het bereiken van een doel, hetgeen geluk teweeg kan brengen.

Read more Read less Onderzoek

Hoe meet je hoop?

Naast een academische verdieping van het concept hoop (zie Onderzoek) is voor het begrijpen van hoop het nodig om het te kunnen meten. Daarvoor hebben we de Hope Barometer ontwikkeld, een handige (academische) en inzicht gevende tool in hoop. Wil je weten hoe het werkt? Vul dan de korte zelftest in of lees meer informatie over de Hope Barometer.

De Hope Barometer

Hoe groeit hoop?

Een inzicht alleen leidt nog niet tot een toename van hoop. Wij richten ons daarom naast het meten van hoop ook op interventies om hoop te doen groeien. We doen dat primair in organisaties en projecten in zowel de profit- als non-profitsector en ontwikkelen een maatwerk aanpak aan interventies samen met specialisten.

Samenwerking Interventie instrumenten

Werk met ons samen voor meer hoop in jouw organisatie

Inzicht alleen leidt nog niet tot een toename van hoop. Daarom meten we niet alleen hoop, maar doen we ook interventies. We doen dat primair in organisaties en projecten op het vlak van de profit- en non-profitsector alsook de overheid en ontwikkelen steeds maatwerk. Wilt u weten of we iets voor uw organisatie kunnen betekenen en meer lezen over onze aanpak? Meer weten